POWER OIL AND GAS

Fresh Graduate Salary 2011/2012


Assalamualaikum semua. Entry mengenai Fresh Graduate Salary 2011/2012 nie khas Jamal buatkan untuk rujukan adik-adik yang bakal menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda tidak lama lagi. Semoga ianya dapat memberikan idea mengenai gaji yang bakal korang semua terima bila mula bekerja nanti. Malahan ianya juga boleh dijadikan kayu pengukur buat mereka yang telah memulakan kerjaya dan ingin melihat peluang yang lebih cerah diluar sana.

Tetapi harus diingat, senarai gaji ini adalah hasil kutipan di Forum Lowyat.net dan mungkin kesahihannya tidaklah 100% betul, tapi bolehlah dijadikan sebagai rujukan dan sekiranya korang semua ada info yang terbaru mengenai gaji di syarikat-syarikat yang dinyatakan dibawah ini, sila la tinggalkan komen korang ye. InsyaAllah Jamal akan update dari semasa ke semasa.

Senarai gaji dibawah nie Jamal susun ikut industry:

Automotive
PROTON : RM2,450
Perodua : RM2200

Accounting/Audit
LHDN: accounting graduates: RM3,200 / other graduates: RM2,700
Russell Bedford - Audit Assistant - RM2000
Securities Commission : RM3,200
Deloitte : RM2,800 (degree) ; RM2,900- RM3,000 (CPA or ACCA holder)
EY : RM2,700 (degree)

Banking
Bank Islam : RM2,250
Maybank : RM2,470
Public Bank : RM2,800
Citibank : Graduate Exec - RM3,700
Hong Leong Bank: Operation & Customer service Exec: RM 2300

F/B Industry
Sushi King : RM1,900

Education
University of Nottingham as Lecturer = RM 6,500.00 for fresh grad PhD
Monash University as lecturer= RM 6,000.00 for fresh grad PhD
Taylor University as lecturer= RM 5,500.00 for fresh grad PhD
Kolej Tunku Jaafar as A Levels lecturer = RM2,800.00 for fresh grad BEng

Insurance / Takaful
Lonpac insurance comp : 2.8k

IT / SAP/ Consulting
Accenture SAP Graduate Trainee - 2.3, after confirm 2.5
British Petroleum SAP Estar - 3.2
Maybank PMO - 2.6 k
Accenture Analyst - 3.6k - 3.8 k (CGPA & University variant)
iPerintis Customer Service - RM 2300

Oil & Gas
Petronas : RM4,000
Shell : RM4,500
Ranhill Worley (Kerteh Office) : RM2,700
Baker Hughes - RM5,000
Kencana Petroleum RM2,500
Ranhill Worley KL/Intecsea - RM2,800 (1st class), RM 2,400 (2:1 and below)
Technip - RM3,000
SapuraAcergy - RM 3,000 (engineer on contract basis)
Malakoff KL - RM 2,600 (plus RM500 if working at site i.e pontian, lumut, prai)
MMC Oil and Gas : RM3,000
 
Plantations
Sime darby - Specialist, Finance and Accounting - RM1900

Heavy Industry
MALAYSIA MARINE AND HEAVY ENGINEERING SDN BHD RM3,500

Manufacturing
Western Digital: RM2,650
Yokohama Industries Bhd. = RM 2,300 for BEng (Hons), RM2,500 for MEng (Hons)
LB Aluminum Bhd. = RM 2,200 for BEng (Hons), RM2,300 for MEng (Hons)
Ranhill WorleyParson = RM 2,600 for MEng (Hons), Unknown for BEng (Hons)
Top Glove QA officer RM2.8k for non-first class grad, RM3k for 1st class grad.
Giant Product exec RM2,300
ON Semiconductor - RM2,600
Panasonic - RM2,600
CARSEM Semiconductor (Engineering) : RM2600
Western Digital accounts (fresh grad) RM2,200

Property/ Estate Management/ QS / Building
QS in construction company (confidential) : RM1600, upon confirmation get RM1800

 
Dibawah nie pulak senarai gaji mengikut jawatan dan kerja:

Call Centre
VADS : RM1,700
HP Call (Tech) : RM2,200 during probation , RM2,500 upon confirmation (exclusive of shift and allowance)
HSBC : RM2,100 during probation, RM2,338 upon confirmation

Sales/Masrketing
RHB : RM2,500
Bank Islam : RM1,600 (contract)

Management Trainee
OCBC Bank - Management Trainee - RM2600
Bursa Malaysia M.A : 3,200.00
CIMB TCB : 3,000.00 (Bach), 3,500.00 (Masters)
RHB M.A : 3,000.00
RHB G.A : 2,500.00
UOB M.A : 3,500.00
UOB M.T : 2,800.00
BAT M.A : 3,500.00 (1st year), RM4,xxx.00 (2nd year), RM5,xx.00 (3rd year)
Proton : 2,600.00
Ambank G.T : 2,800.00
Public Bank M.T : 2,800.00
Kraft M.T : 3,500.00
Citibank Management Associate Program : 5,000.00

Dan kepada sesiapa yang ada info terbaru mengenai senari gaji diatas ini, sila tinggalkan komen korang ye. Thanks.





fresh graduate salary 2011, fresh graduate salary 2012, gaji fresh graduate, fresh graduate salary, salary, gaji jurutera, engineer salary

48 comments:

Ida Firdausi said...

waaaaa.. gaji saya jauh dari yang sepatutnye.. kene report kat PERKESO ke ape? hehehehee..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tak payah report..cari je keje lain..hehe

ewanrani said...

perghhh jamal maknanya gaji ko starting rm3000++ la nie...rugi aku x gi interview mmc hari tu...hahaha...bleh blanja membe nie bro...

ENTRIES TERBAIKK>>>
GAMBAR TERBARU PERODUA MYVI 1.5 EXTREME....TERBAIKK...


Ezad Skytech said...

belum masuk alam pekerjaan yang sebenar...sebab baru praktikal...elaun dengan gaji sgt berbeza...hee~

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Ewan : Gaji masa aku masuk dlu tak sampai 3k pun, baru 2.4k..yang 3k tue untuk fresh yang join start next year.Company baru buat adjustment untuk gaji

Harap-harap gaji aku pun naik lebih dari tue la..hehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Ezad: Takpe ezad,persiapkan diri dlu untuk memasuki alam pekerjaan nie. InsyaAllah ade rezeki nanti

slumberdek said...

mak aii jamal beso yer gaji....best yer gaji beso blh buat macam2.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Mat: ssst..jgn kecoh-kecoh..hehe..Takde la beso mane pun kalau nak banding dengan taraf hidup kat KL nie..Alhamdulillah rezeki..:-)

Anonymous said...

sdey still kontrak kt mmc coz they say xd kenaikan gaji utk kntrak slagi x abes kntrak..sob3

Cha said...

Macam nak kerja tengok duit banyak2!haha. tapi mesti susah kan sekarang banyak competitor.

apa tips nya?

btw Petronas hanya ambil pekerja yang belajar di UTP sahaja ke?

=/

Anonymous said...

Ade dpt call dr MMC untuk job oppcnty tp still blaja lg... then die suh call HR after abis stdy... habis stdy bulan depan... kalu kes cam nie akan kene intvw n job tu x cnfirm lgikan?
nak kene sentiasa update dengan HR ker? mintk pandngan jamaluddin

MFBAM said...

fmc technologies pnye gaji x ade pn dlm list..hahahah

MFBAM said...

fmc technologies,aker solution n cameron pnye gaji xade pn dlm list..hehehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

kalau ko tahu, share la Bro...kalau xde dalam list tue maknanya belum ada sumber la..hehe

Anonymous said...

fresh grad 4 tahun lepas. HVAC Engineer (Shipbuilding) RM4500 grad UNIKL

MFBAM said...

FMC FRESH die bg 2.8k je. sori lh bro lmbt update..blh tya x?? subsea oil and gas nie msh bru lagi ke dlm malaysia nie ker ??malaysi oil and gas byk yg surface kn ??

MFBAM said...

fmc technologies punye salary 2.8K je.sori lh bro lmbt update.blh tya x??subsea oil and gas msh lagi bru lagi dlm Malaysia ker?? Byk well kt malaysia pnye surface je kn ??

rozeeta rashid said...

wahh syok gaji deloitte 2800! isnin ni nak pergi interview. harap2 ada rezeki. hehe.

rozeeta rashid said...

eh nak tanya. kalau intel starting berapa ek?

5ZALROSLI said...

salam... abg jamaludin... sya ex student politeknik... diploma kejuruteraan mekanikal.. ada pluang x nak join plantar? dah lma minat keja ni... bantu saya...

neo said...

hai guys!!!
nak tanyer... brape basic utk fresh grad bg company malakoff berhad??? sy student business admin... ade ape boleh dikongsi ttg company ni??

Anonymous said...

Kencana Petroleum dah merge dengan SapuraCrest,

So name baru SapuraKencana and basic for engineer RM3500++

Anonymous said...

procewaterhousecoopers

rm 2.7k (degree)
rm 2.85k (acca,cpa,icaew etc)

Azrul Helmi said...

salam.. Semua tuk degree punya basic je ke? Basic tuk dipl0ma xd ke? Hehe.. Xmampu lg nk smbg degree

Azrul Helmi said...

salam.. Basic tuk degree je ad? Basic tuk dipl0ma xd ke?hehe.. Al maklumlah.. Xmampu nk smbg degree lg. Egt pas abis dip nie nk try keje dlu. And if ad rezeki baru nk smbg degree.. Hee :D

Anonymous said...

hai...btol ke MT utk Public Bank 2800? saya dpt call interview utk MT Public Bank

faizal said...

Gaji tm pun da banyak skunk rm3.5k.

faizal said...

Gaji TM pun da banyak skunk utk ijazah rm3.5k

Anonymous said...

Update:
malakoff basic : RM3200 + (500 allowance)

Anonymous said...

Engineer Petronas experience 4tahun plus...boleh dapat 9k

Anonymous said...

Best nye gaji TM dah 3.5k skrg. Dulu tahun 2002/3 starting 1.1k je.

Anonymous said...

SapuraKencana basic RM3000

Jiha said...

Ada update gaji untuk company/kilang2 kat penang tak..

Anonymous said...

Motorola penang fresh grad engineer: RM2700
IPTA lecturer with PhD ~ RM7000

Anonymous said...

Macam mana dengan gaji Khazanah ?
Unilever?

Anonymous said...

Macam mana dengan Khazanah ?
kalau Unilever?

Anonymous said...

FGVH atau Felda Palm Industry...cadet Rm2200, kontrak 5 thun....
engineer Rm 2400

farid aswan said...

salam..gaji berkerja sebagai intern di dell penang tau x berapa?

bardmoon said...

aku interview esok dgn mmcog, aku demand sikit gaji rm4200, hahaha, possible ke x masuk akal aku demand dgn pengalaman 2 thn jd structural engineer dlm construction? kalau dpt Alhamdulillah.. kalau xdpt pon still ok.. sbb kecintaan pada construction masih mendalam.. :"P

Khairil Omar said...

OCBC Bank RM2.6K

zirafiq said...

global maybank apprentice program 2013..basic 3k allowance 300=3300..

Anonymous said...

Fresh graduate Technip basic RM3.5k (Engineer)

Anonymous said...

O.Y.L Condair Fresh Grad Engineer - RM2700

Anonymous said...

Hilti malaysia
Fresh grad
Field engineer 3k
Technical sale 3k + commission 2-3k avg
Project manager 5k
Sale Manger 8k

Anonymous said...

byknya gaji keje swasta..degree holder keje gov gred 41 basic baru rm1967.20+600(elaun)..after confirm br dpt 2k++..aku dah keje 3 thn+ br basic rm3000.20...untung la org keje swasta..

fadzly iqbal said...

Fresh grad SAP Consultant di ABeam Consulting gaji RM4650(termasuk elaun)

Anonymous said...

Gaji keja swasta memang la tinggi, tapi padan la dengan tugasan dan tanggungjawab yang dipikul..keja gov tak seteruk swasta..

citcot eiyfa said...

salam.. saya nak tanya something.. sy punya abg dapat interview at PANASONIC APPLIANCES AIR-CONDITIONING MALAYSIA SDN. BHD. as a engineer, so, tau x average salary yg biase company bg.. for fresh grad.. ok x kerja kat sana.. pless reply.. tq..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...