POWER OIL AND GAS

Cara Letak Button Share Facebook (FB) di Blog

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Ini adalah sambungan untuk tutorial pagi tadi ye kawan-kawan. Jika tadi Jamal dah kongsikan dengan korang semua tutorial "Cara Letak Button Like Facebook di Blog" , nie jom Jamal ajar korang semua cara-cara nak letak button share facebook (FB) pulak ye. Button share  facebook nie amat berguna untuk meningkatkan traffic ke blog korang

Kenapa Jamal cakap  benda nie penting? Sebab facebook (FB) telah menjadi satu medium utama untuk mempromosikan dan menarik traffic ke blog korang semua kan. So dengan meletakkan button like dan share facebook (FB) di blog kita, secara tidak langsung kita dapat menjana sedikti traffic dari facebook (FB).

Jom Jamal ajar korang macam mana nak pasang button nie di blog korang semua ye.

Steps :
  • Pergi ke DASHBOARD >> DESIGN >> EDIT HTML >> tick Expand Widget Templates
  • Cari code dibawah nie dan untuk memudahkan pencarian, korang boleh tekan Ctrl + F dan paste coding ini untuk search ye.
data:post.body
  • Bila dah jumpe code diatas nie, korang tambahkan code dibawah nie betul-betul selepas atau dibawah code data:post.body tadi


<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

Bila dah siap, korang tekan button preview dulu tengok ada error ke tak ye. Kalau nampak semua ok, baru save. Dan dah siap.
 

Selamat mencuba, Gud Luck kawan-kawan
"Sharing Is Caring"




facebook share button | FB share button | button share facebook | button share FB | butang share facebook | butang share FB | cara letak share button facebook | cara letak butang like facebook | cara letak button share facebook | cara letak FB share button

23 comments:

Syuxer said...

tq info ni..:)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your welcome syuxer..:-)

naim said...

kalo tweet xdak ke? hehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Jamal tak aktif sangat guna tweet tue. Tapi InsyaAllah kalau Jamal jumpe tutorial die nanti Jamal kongsikan ye Naim..

Miss Kotak said...

thanx share :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Ms Kotak..

azrinna said...

TQVM En. Jamaluddin

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Azrinna..

cikgu siti hazreen said...

tq ^_^

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

your welcome cikgu...

HAFIZAL said...

yeah dah berjaya...tq jamal

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Bagus la kalau dah jadi hafizal..your welcome..:-)

umikecik said...

err,,search box tu kt mne je jamal..??heheh..x jmpe la...

Miziey said...

TQ 4 da tips..
akhirnya dpt jgak gua psng share button pd blog gua.. keh3..
:D

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

thanks for sharing!!!
dah jadiiiiiii :)

headayah said...

yeah :D thanks , tmbahan : klo nak letak Share kat atas .ltk code sebelum data:post.body :))

HidayahHilman said...

Kenapa bila saya buat dia punya icon tak keluar semua?? mcm pelik je..

Piebenhaezer Izer said...

Baru nak test2 pasang dekat blog aku..harap2, dapat buatlah:)

mode honey said...

banayak info dapat dari tuan.. harap dapat blajar cara dptkan trafik yg baik..

ayesha yaya said...

terima kasih atas info toturial anda~

nor nabila said...

thanks 4 the tutorial .
:D

iznawzi said...

terima kasih info nye

Norehan Saad said...

x jumpe expand widget template tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...